Starten met podcasts

Podcasts worden almaar populairder. Zeker nu in Vlaanderen ook de televisiezenders, radio’s en kranten er meer en meer gebruik van beginnen maken.
Toch is nog niet iedereen vertrouwd met het medium. Geen erg… Hier volgt een korte uitleg over hoe je met podcasts aan de slag kan.

Wat is een podcast?

Een podcast is een soort radioprogramma dat via internet wordt verspreid. In tegenstelling tot traditionele radio, is een podcast niet live. Bovendien kan je podcasts doorgaans ook downloaden om later offline te beluisteren. Je kan dus zelf beslissen waar en wanneer je luistert.

Er is wel enige technische kennis voor nodig, maar in principe kan iedereen zelf podcasts maken. Het aanbod is dan ook enorm: je vindt zowel heel professionele als heel amateuristische podcasts en dit over allerlei onderwerpen. Er is voor elk wat wils.

Wat heb je nodig?

Podcasts kan je beluisteren op allerlei toestellen, zoals computers, tablets en smartphones.

Met de computer kan je eenvoudigweg naar de website van een podcast surfen en beginnen luisteren.
Luister je liever via een smartphone of tablet, dan kan je een app gebruiken waarmee je podcasts kan zoeken, jezelf kan abonneren en afleveringen kan downloaden.

Op iPhones en iPads kan je onmiddellijk gebruik maken van de ingebouwde Podcasts app.
Gebruik je een Android toestel, dan kan je in de Google Play store heel wat apps vinden om podcasts af te spelen. De gratis app Castbox kan ik alvast aanbevelen.
Tenslotte is er de betalende, maar uitermate degelijke, app Pocket Casts die zowat overal op werkt.

Gebruik je Spotify? Dan is het nog makkelijker, want je kan ook daar een heleboel podcasts beluisteren!